Achtergrond info: Resveratrol wetenschappelijk:

Resveratrol heeft positief effect op gezondheid

2 november 2011
Resveratrol, een natuurlijke stof die voorkomt in voeding, heeft een gunstig effect op de energiestofwisseling bij obesen. Na inname treedt verbetering op van de algehele gezondheidstoestand. Dit blijkt uit onderzoek van NUTRIM (School for Nutrition, Toxicology & Metabolism), waarin het effect van resveratrol voor het eerst bij mensen is onderzocht. De uitkomst is een belangrijke stap in verder onderzoek naar de verbetering van de gezondheidstoestand van mensen met obesitas en type 2 diabetes via voeding. Het onderzoek wordt vandaag als coverartikel gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Cell Metabolism.

In het onderzoek – een samenwerking tussen de onderzoeksgroepen van Profs. Schrauwen, Hesselink en Blaak binnen de vakgroepen Humane Biologie en Bewegingswetenschappen alsmede de vakgroep Radiologie van de Faculty of Health Medicine and Life Sciences – kregen 11 obese mannen gedurende 30 dagen in willekeurige volgorde placebo of resveratrol (150 mg/dag) toegediend in de vorm van een supplement. Na een tussenperiode van vier weken kregen de proefpersonen, weer gedurende 30 dagen, het andere supplement. De studie toonde aan dat resveratrol via activatie van de zogenaamde ‘AMPK-SIRT1’ route de energiehuishouding en celstofwisseling beïnvloedt en zorgt voor onder andere verlaging van de bloedsuiker- en insulinespiegel, vermindering van leververvetting, een toename van de mitochondriële functie en daling van de hoeveelheid ontstekingsstoffen in het bloed. Daarnaast zorgt het voor een verminderd energieverbruik tijdens de slaap, wat duidt op een efficiëntere werking van het lichaam. Kortom: het algehele metabole profiel van de onderzochte obese mannen verbeterde.

Resveratrol is een polyfenol die van nature voorkomt in rode wijn, druiven, moerbeien en pinda’s. Dierstudies toonden al aan dat resveratrol eiwitten activeert, zogenaamde ‘sirtuins’ (afgekort SIRT), die specifiek betrokken zijn bij de energiestofwisseling. Dezelfde sirtuins worden ook geactiveerd bij vermindering van voedselinname. Resveratrol veroorzaakt in het menselijke lichaam dezelfde reacties als caloriebeperking, zonder de calorie-inname daadwerkelijk te verminderen.

“We kunnen hier spreken van een doorbraak”, aldus prof. dr. Patrick Schrauwen. “Voor het eerst zijn nu bij mensen de gezondheidseffecten van resveratrol aangetoond en is inzichtelijk gemaakt welke processen hierbij betrokken zijn. Dit onderzoek biedt daarmee belangrijke aanknopingspunten voor verder onderzoek naar de verbetering van de gezondheid van het nog steeds toenemende aantal mensen met obesitas en type 2 diabetes.’’

Bron:
TI Food and Nutrition ism Wageningen University, DSM en Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne.

A23oxi met toegevoegde resveratrol bestellen